Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Σαρκοζί: «Κίνδυνος έκρηξης χωρίς την γαλλο-γερμανική συμφωνία»


 Τον κίνδυνο «έκρηξης» σε περίπτωση που δεν πετύχει η συμφωνία με την Μέρκελ για την διάσωση του ευρώ, επεσήμανε ο Νικολά Σαρκοζί, χαρακτηρίζοντας «μονόδρομο» το σχέδιο της γαλλογερμανικής συμμαχίας

Σαρκοζί: «Κίνδυνος έκρηξης χωρίς την γαλλο-γερμανική συμφωνία»
Μιλώντας σήμερα στους βουλευτές του κόμματός του, UMP, ο γάλλος πρόεδρος επεσήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί η μη εφαρμογή της γαλλογερμανικής συμφωνίας.
«Η Ευρώπη δεν έχει βγει από την κρίση. (Υπάρχει) ο κίνδυνος έκρηξης αν δεν υλοποιηθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν με την Άνγκελα Μέρκελ…Η Ευρώπη έχει ανάγκη να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της και οι πιστωτές δεν έχουν πια εμπιστοσύνη» δήλωσε ο Σαρκοζί.
Όπως αναφέρει η Parisien, ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πιστωτών, απαιτείται «μόνο μια στρατηγική: η συμμαχία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές».
Ηδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ταχθεί υπέρ των προβλέψεων του σχεδίου για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, ελέγχους στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών και κυρώσεις για τα απείθαρχα κράτη-μέλη.
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Νέτσας τάχθηκε υπέρ των γαλλογερμανικών προτάσεων, εφόσον αυτές αφορούν πρωτίστως τους 17 στην ευρωζώνη και δεν σημαίνουν τον κατακερματισμό της ΕΕ.
"Εφόσον αποδειχθεί ότι είναι ανεπαρκείς να δώσουν αποτελεσματική λύση στην τωρινή κατάσταση, οι επιλογές που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, τότε θα είναι ορθότερο, πιο διαφανές να διαβουλευθούμε για την κατάλληλη αλλαγή στις συνθήκες της ΕΕ", αναφέρεται στη γραπτή δήλωση του Τσέχου πρωθυπουργού.
"Είμαστε έτοιμοι να παίξουμε έναν ενεργότερο, πιο εποικοδομητικό ρόλο εφόσον η υπό εξέταση πρόταση για μεταβολή" στις συνθήκες της ΕΕ "αφορά πρωτίστως την ευρωζώνη και επομένως δεν οδηγεί στον εσωτερικό κατακερματισμό της ΕΕ", προστίθεται.
Ο κατακερματισμός "κινδυνεύει να πλήξει τη λειτουργία της ΕΕ στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για την ενιαία εσωτερική αγορά", κατά την δήλωση του Νέτσας.
Η Φινλανδία, ωστόσο, εκφράζει ενστάσεις για το θέμα της ειδικής πλειοψηφίας. Η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η χώρα της επιθυμεί να παραμείνει ως έχει η διαδικασία λήψης αποφάσεων με ομοφωνία από το ευρωπαϊκό συμβούλιο, ασκώντας κριτική στις γαλλογερμανικές προτάσεις.
"Η θέση της Φινλανδίας είναι ξεκάθαρη και πιστεύουμε ότι η ομοφωνία είναι απαραίτητη στη λήψη των αποφάσεων... αυτή είναι η θέση που θα προωθήσουμε" δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γιούτα Ουρπιλάινεν.
Τριμερής συνάντηση Σαρκοζί-Μέρκελ-Ντράγκι
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται το Reuters, ο Σαρκοζί και η Μέρκελ θα συναντηθούν αύριο Πέμπτη, πριν το επίσημο γεύμα των ηγετών, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και άλλους ανώτατους αξιωματούχους της Ε.Ε. .
Μεταξύ των υπόλοιπων παρευρισκομένων θα είναι ο επικεφαλής του Eurogroup Jean-Claude Juncker, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso και ο Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις Olli Rehn, όπως λέει στο πρακτορείο ο διπλωμάτης.
«Θα υπάρξει συνάντηση της Ομάδας της Φρανκφούρτης με τον κύριο Van Rompuy πριν από το γεύμα των ηγετών», είπε αξιωματούχος της ΕΕ, αναφερόμενος στην ομάδα των ανώτατων αξιωματούχων που συμμετείχαν σε προηγούμενη συνάντηση στην Φρανκφούρτη τον Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου