Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Θύελλα στη συνεδρίαση της Κομισιόν




Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου
Συνεδρίασε σήμερα, στην τακτική εβδομαδιαία συνεδρίασή της η Κομισιόν με κύριο θέμα την προετοιμασία της ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ακανθώδες θέμα της αναθεώρησης των Συνθηκών.

Η πρόταση που είχε αρχικά παρουσιαστεί από τον Πρόεδρο της Ε.Ε. κ. Βάν Ρομπόϊ - την περασμένη εβδομάδα - και που προέβλεπε διάφορα πολύ δυσάρεστα, μεταξύ των οποίων: η ύπαρξη συνθήκης μεταξύ των 17 (από τους 27), όσα μέλη εμφανίζονται απείθαρχα στις αποφάσεις να τους αφαιρείται η ψήφος στα Συμβούλια ή η προώθηση της διακυβερνητικής συνεργασίας των λεγόμενων «προθύμων», δεν υιοθετήθηκαν τελικώς. Συνάντησαν την αντίδραση της πλειοψηφίας των Επιτρόπων αλλά και την ηχηρή επιφυλακτικότητα του Προέδρου Μπαρόζο.

Τελικώς στη σημερινή συνεδρίαση διαμορφώθηκε ένας συμβιβασμός με κάποια θετικά χαρακτηριστικά. Ποια είναι αυτά; H Κομισιόν τοποθετείται κατά της ολικής αναθεώρησης των συνθηκών και αντιμετωπίζει ως ενδεχόμενο τροποποιήσεις τέτοιες ώστε να μην απαιτείται εκ νέου έγκριση με δημοψηφίσματα στα Κράτη - Μέλη ή έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτό με την προϋπόθεση να υπάρξει ενίσχυση του EFSF με καινούργια ρευστότητα και κεντρικός παρεμβατικός ρόλος της Ε.Κ.Τ. στις εξελίξεις.

Η υπόθεση της αναθεώρησης των Συνθηκών συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση της Ελληνίδας Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη αλλά και άλλων Επιτρόπων όπως των Αντιπροέδρων Βίβιαν Ρέντιγκ - Λουξεμβούγο και Γιοακίμ Αλμούνια, του Ούγγρου Επιτρόπου Λάσλο Άντρορ κ.α. Η Μαρία Δαμανάκη στη σημερινή συνεδρίαση επέμεινε με σαφήνεια ότι η Αναθεώρηση των Συνθηκών είναι λάθος. Δεν οδηγεί την Ευρώπη σε οποιαδήποτε θετική διέξοδο και πρέπει να αποτραπεί.

Η εκτίμηση πάντως όλων των μελών του Κολεγίου ήταν πως η Σύνοδος Κορυφής της Παρασκευής είναι εξαιρετικά κρίσιμη ακόμη και για την ίδια την ύπαρξη της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα είναι ανοιχτά και τα χειρότερα σενάρια δεν μπορεί να αποκλειστούν. Προχωράμε με κομμένη την ανάσα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου