Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Το «γερμανικό όραμα» για την ΕΕ άρχισε ήδη να ξεφτίζει


 

 Το «γερμανικό όραμα» για την ΕΕ άρχισε ήδη να ξεφτίζει …Ακόμα μια Σύνοδος που έδωσε απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα αλλά δεν κάλυψε την μεγαλύτερη αγωνία των αγορών, το πώς και κυρίως πότε θα επιλυθούν στο σύνολό τους τα εγγενή προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, ήταν αυτή που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.
Η πρώτη αντίδραση των αγορών στα αποτελέσματα της Συνόδου κρίνεται θετική. Κυρίως γιατί οι επενδυτές εξέλάβαν θετικά την κατηγορηματική δέσμευση των Ευρωπαίων για μη επανάληψη της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και στις περιπτώσεις της Ιταλίας ή της Ισπανίας. Αλλά αφού «πανηγύρισαν» το τέλος του PSI, στη συνέχεια οι περισσότεροι αναλυτές εστιάζουν σε αρκετές τοποθετήσεις Ευρωπαίων πολιτικών ταγών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δείχνουν πως η μετεξέλιξη της ΕΕ στην «σφικτή, άτεγκτη, άσπιλη και αμόλυντη» Ένωση που οραματίζεται η Γερμανία, η Ένωση που δεν θα δίνει ούτε μια αφορμή για αμφισβήτηση στους κερδοσκόπους, απέχει ακόμα πολύ!
Η πρώτη που έδωσε τον τόνο ήταν η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ που χαρακτήρισε θετικό το αποτέλεσμα της Συνόδου και διευκρίνισε πως «έγινε το πρώτο βήμα για την υπεράσπιση του ευρώ και την διαμόρφωση ενός νέου δημοσιονομικού περιβάλλοντος μέσα στα ‘επόμενα, λίγα’ χρόνια…».
Τη σκυτάλη πήρε ευθύς αμέσως ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ο οποίος δήλωσε έτοιμος να ξεκινήσει «μια νέα προσπάθεια για να εκμαιεύσει την απαραίτητη συνταγματική πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε να επιτευχθεί η συνταγματική κατοχύρωση στη χώρα του, του λεγόμενου φρένου χρέους».
Κάτι που μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης.
Με δυο λόγια ο Αυστριακός Καγκελάριος συμφώνησε μεν στη Σύνοδο να υιοθετήσει η χώρα του τις προτεινόμενες από το γαλλογερμανικό άξονα μεταρρυθμίσεις στο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, αλλά ΔΕΝ έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων της χώρας του ώστε να «περάσει» αυτή τη συμφωνία στο Σύνταγμα της Αυστρίας!
Ο ίδιος τόνισε πως για να επιτευχθεί η συνταγματική κατοχύρωση της μείωσης του χρέους στην Αυστρία, πρέπει «να πειστεί τουλάχιστον ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης». Ξεκαθάρισε όμως πως πλέον δεν τίθεται θέμα παρέμβασης της ΕΕ στην χάραξη της εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής της Αυστρίας (!), οπότε δεν τίθεται και θέμα διενέργειας δημοψηφίσματος για την αλλαγή των Συνθηκών.
Διαφορετική άποψη φαίνεται πως έχει η Ιρλανδική κυβέρνηση. Η οποία, δια στόματος της κυρίας Λουσίντα Κράιτον, υπουργού αρμόδιας για Ευρωπαϊκά Θέματα, δηλώνει πως «ίσως χρειαστεί να προχωρήσει στην διοργάνωση δημοψηφίσματος για την προσχώρησή της σε μια δημοσιονομική ένωση των χωρών της Eυρωζώνης». Και όχι μόνο θα θέσει το θέμα «εντός ή εκτός δημοσιονομικού συμφώνου» προς έγκριση από τους Ιρλανδούς πολίτες, αλλά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δα και εξασφαλισμένο! «Θα έλεγα ότι οι πιθανότητες να διεξαχθεί δημοψήφισμα είναι 50-50 και θα εξετάσουμε λεπτομερειακά το θέμα τις επόμενες δύο εβδομάδες, αναλόγως και των μηνυμάτων που θα πάρουμε», δήλωσε η κυρία Κράιτον σε συνέντευξή της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters …
Καλά – καλά ούτε ο εκ των εμπνευστών του σχεδίου, Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεν φαίνεται έτοιμος να υιοθετήσει άμεσα τα προβλεπόμενα από την πρότασή του! Ο πρόεδρος της Γαλλίας απέκλεισε, μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής σε Γάλλους δημοσιογράφους, κάθε πιθανότητα να υιοθετήσει η Γαλλία τον περιβόητο «χρυσό κανόνα χρέους» πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου του 2012. «Ας αφήσουμε να περάσουν οι προεδρικές εκλογές καθώς φαίνεται να μην υπάρχει ομοφωνία στη Γαλλία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο μεσιέ Σαρκοζί!
Αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είχε πολλά να πει στους Ιταλούς δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο.
Με κυριότερο το σχόλιό του επί των σεναρίων και των δημοσιευμάτων για πλήρη παράδοση των Ευρωπαίων στα τελεσίγραφα των Γερμανών: «Η ιδέα για τη δημιουργία ευρωομολόγων δεν είναι νεκρή, μολονότι δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στα σημερινά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός και συνέχισε: «Μην σας ξεγελάει το γεγονός ότι τα ευρωομόλογα ή τα ομόλογα σταθερότητας δεν αναφέρονται στην ανακοίνωση της Συνόδου. Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ ήθελαν τον σαφή αποκλεισμό της εκδοχής αυτής. Ήθελαν έναν τάφο χωρίς λουλούδια για τα ευρωομόλογα», σημείωσε. Και κατέληξε: «Περιμένετε πρώτα να δείτε τι θα αναφέρεται σε έκθεση που θα παραδοθεί το Μάρτιο από τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ για το τι πρέπει να γίνει Η ιδέα για τη δημιουργία ευρωομολόγων δεν είναι νεκρή, μολονότι δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στα σημερινά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.
«Μην σας ξεγελάει το γεγονός ότι τα ευρωομόλογα ή τα ομόλογα σταθερότητας δεν αναφέρονται στην ανακοίνωση», δήλωσε ο Μόντι, επισημαίνοντας ότι «ορισμένα κράτη μέλη» της ΕΕ ήθελαν τον σαφή αποκλεισμό της εκδοχής αυτής. «Ήθελαν έναν τάφο χωρίς λουλούδια για τα ευρωομόλογα», σημείωσε.
Ωστόσο υπάρχει μια «μάλλον κρυφή» αναφορά σε αυτά σε ένα σημείο που αναφέρεται σε έκθεση που θα παραδοθεί το Μάρτιο από τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ για τη δουλειά που πρέπει να γίνει για να εμβαθυνθεί περαιτέρω η δημοσιονομική ολοκλήρωση …»
Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν, ως είθισται, οι αγορές. Οι οποίες τώρα αρχίζουν να αποτιμούν και κάτι άλλο.
Μπορεί λοιπόν το Βερολίνο να κατόρθωσε να επιβάλει τις επιδιώξεις του ακόμα και στο θέμα των χρημάτων που θα είναι στη διάθεση των χωρών με προβλήματα χρέους, ακυρώνοντας τα σενάρια για «διπλό ταμείο με διπλά λεφτά», αλλά πλέον οι αναλυτές ήδη μιλάνε απαξιωτικά για την επιλογή να τεθεί πλαφόν 500 δισ. ευρώ στα κεφάλαια είτε του EFSF, είτε του ESM μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο, οπότε και θα επανεξεταστεί το ζήτημα της επάρκειας.
Απλά οι επενδυτές διαπιστώνουν το προφανές: Πως τα 500 δισ. ευρώ δεν επαρκούν για ενδεχόμενη στήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας. Και από Δευτέρα ενδέχεται να προσπαθήσουν να το … αποδείξουν και στους Ευρωπαίους πολιτικούς!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου