ΕΝΩ Ο ΚΑΜΕΡΟΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΒΕΤΟ...
Απαισιόδοξο εμφανίζεται το Βερολίνο στην προοπτική η Σύνοδος Κορυφής που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες να φθάσει τελικά σε συμφωνία.
Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει "πολύ απαιτητικές συνομιλίες" με τους Ευρωπαίους εταίρους της στη σύνοδο κορυφής που ξεκινά αύριο με στόχο να βρεθεί μια λύση στην κρίση της ευρωζώνης, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπός, Στέφεν Ζάιμπερτ.
"Υπολογίζουμε (ότι θα έχουμε) πολύ απαιτητικές και κατά διαστήματα δύσκολες συνομιλίες" την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, είπε ο εκπρόσωπος. "Μας χρειάζεται μια νέα βάση" για την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τουλάχιστον για την ευρωζώνη", πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα της συνόδου θα είναι "φιλόδοξο".
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος, η γερμανική απαισιοδοξία οφείλεται στην αίσθηση που αποκομίζει το Βερολίνο ότι μερικές κυβερνήσεις δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης.
«Από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε τις τελευταίες ημέρες, έχουμε την εντύπωση ότι πολλοί από τους πρωταγωνιστές δεν έχουν ακόμη καταλάβει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters διατηρώντας την ανωνυμία του και πρόσθεσε ότι οργανισμοί και κράτη - μέλη θα πρέπει να αλλάξουν στάση σε πολλά θέματα «για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στους κανόνες των νέων συνθηκών».
Τη δυσθυμία του Βερολίνου δεν φαίνεται να διασκέδασαν ούτε οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος, μετά τη συνάντησή με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Μπαρουέν στο Παρίσι, σημείωσε: «Εχω μεγάλη εμπιστοσύνη σε όσα κάνουν ο Γάλλος πρόεδρος και ο υπουργός (Οικονομικών), σε συνεργασία με την Γερμανία για να χτίσουν μια πιο δυνατή Ευρώπη».
Η δήλωση του Γερμανού αξιωματούχου -που χαμήλωσε τον πήχυ των προσδοκιών για μία δυναμική λύση στην Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, καταλογίζοντας μάλιστα σε άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης αδυναμία κατανόησης της κρίσιμης κατάστασης- είχε άμεσες επιπτώσεις στο ευρώ. Η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος υποχώρησε στα 1,3377 δολάρια, χάνοντας τα κέρδη που είχε νωρίτερα αποκομίσει.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε ευθέως πλέον για την πιθανότητα να ασκήσει βέτο στην νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, εφόσον δεν δοθούν εγγυήσεις για την προστασία της βρετανικής οικονομίας.
Οπως ανέφερε, εάν οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους θεσμούς της ΕΕ για να διασώσουν το ενιαίο νόμισμα, θα πρέπει να υπάρξουν «βρετανικές εγγυήσεις».
«Εγώ δεν θα υπογράψω μια συνθήκη που δεν περιέχει εγγυήσεις για θέματα, όπως η σημασία της ενιαίας αγοράς και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες» δήλωσε ο Κάμερον.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ μιας αλλαγής στη συνθήκη, η οποία θα αφορά και τα 27 κράτη-μέλη, ενώ υποστήριξε ότι προκειμένου να διασωθεί το ευρώ δεν αρκεί μόνο η συνθήκη, αλλά χρειάζεται να αντιμετωπιστεί επίσης το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και το πρόβλημα του ελλείμματος και να αναληφθεί δράση προκειμένου να πειστούν οι αγορές.
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανεπίσημες πληροφορίες, η γερμανική κυβέρνηση είναι αντίθετη στον συνδυασμό του προσωρινού μηχανισμού διασώσεων EFSF και του μόνιμου μηχανισμού ESM.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ανώνυμη πηγή της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι έχει ήδη ξεκαθαριστεί πως το ESM θα αναλάβει το έργο του EFSF σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου