Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Στόχος: Φράγμα Ατατούρκ


 



Η καταστροφή των στρατηγικών υποδομών της Τουρκίας σε μία «θερμή» σύγκρουση με την Ελλάδα, αποτελεί το «δεύτερο» επίπεδο στην σκάλα κλιμάκωσης εναέριων προσβολών της Π.Α., αλλά αποτελεί την ουσία της λέξης «αποτροπή».
Στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί, αναλύεται η επιχείρηση εναέριας προσβολής του κορυφαίου στόχου της Πολεμικής Αεροπορίας σε μία τέτοια περίπτωση: Μια προσβολή με την χρήση βλημάτων cruise SCALP-EG κατά του δικτύου φραγμάτων υδάτινων φραγμάτων του Τίγρη και του Ευφράτη της κεντρο-νότιας Τουρκίας
Δηλαδή την "αποσύνθεση" του προγράμματος GAP, που αποτελεί την «ενεργειακή καρδιά» της γειτονικής χώρας και συνιστά τον κορυφαίο στόχο ο οποίος συμπυκνώνει την έννοια της λέξης «αποτροπή».
Στη μελέτη που παρουσιάζεται στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ αναλύεται με κάθε λεπτομέρεια το είδος και η «σκληρότητα» του στόχου, οι δυσκολίες μια τέτοιας αποστολής, τα βασικά σημεία στον σχεδιασμό της αποστολής των Mirage 2000-5Mk2 και οι πιθανότητες αναχαίτισης αεροσκαφών και βλημάτων από την αντίδραση της τουρκικής Αεροπορίας.
Η πειστική απειλή καταστροφής των φραγμάτων, αποτελεί όπως προείπαμε την κορυφαία «δύναμη αποτροπής», αφού είναι ένα κτύπημα το οποίο δεν μπορεί να ανταποδοθεί από την τουρκική Αεροπορία για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχει τίποτα το ανάλογο στην Ελλάδα που να μπορεί να «ισοφαρίσει» την καταστροφή μιας τέτοιας στρατηγικής υποδομής.
Ένα τέτοιο κτύπημα θα προκαλούσε δυσανάλογα μεγάλη επίπτωση στην ίδια την βούληση της επιτιθέμενης χώρας να συνεχίσει τις επιχειρήσεις, θα είχε εξαιρετικά αρνητική επίπτωση στο ηθικό του γενικού πληθυσμού και βέβαια αντίθετα θα προσέφερε τα μέγιστα το ηθικό των αμυνόμενων.
Είναι ίσως ένα από τα λίγα πράγματα που πραγματικά φοβούνται οι γείτονες καθώς για την προστασία των φραγμάτων από την απειλή των ελληνικών βλημάτων cruise θα απαιτείτο η επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων, ίσως και περισσότερο ευρώ και μάλιστα με εξαιρετικά αμφίβολο αποτέλεσμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου