Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Απίστευτες ιστορίες με τα "χαμένα" κατασκοπευτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ.Βίντεο


 


Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί χάνουν ένα κατασκοπευτικό τους αεροσκάφος ,στο έδαφος ξένης χώρας. Έχει ξανασυμβεί και με συνέπειες σοβαρές που οδήγησαν σε κρίσεις αλλά και σε απώλεια απόρρητης τεχνολογίας των ΗΠΑ!

1η Μαίου 1960

ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση εισέρχονται σε μία πολύ σοβαρή κρίση. Αιτία η κατάρριψη από τους Σοβιετικούς κατασκοπευτικού αεροσκάφους U-2 ,με πιλότο τον Φράνσις Γκάρι Πάουερς.

Οι Αμερικανοί είχαν στείλει ήδη μια φορά το αεροσκάφος που πέταγε σε εξαιρετικά υψηλά ύψη να κατασκοπεύσει στόχους στη Σοβιετική Ένωση.Μαχητικά Mig 19 και Su 9 το εντοπίζουν και το καταδιώκουν .Καταφέρνει να διαφύγει και να προσγειωθεί στη βάση που είχαν δημιουργήσει οι Αμερικανοί στο Πακιστάν. 

Πείθουν τον Πάουερς να κάνει και δεύτερη πτήση.Αυτή τη φορά να διασχίσει όλη τη Σοβιετική Ένωση και να προσγειωθεί στη Νορβηγία. Εκείνος εκφράζει τις ανησυχίες του για πιθανή κατάρριψή του. Τον διαβεβαιώνουν ότι στην ανάγκη θα μπορεί να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.Πριν την απογείωση του ο Πάουερς έχει ανακαλύψει μόνος του -όπως έγραψε σε βιβλίο του- ότι το εκτινασσόμενο κάθισμά του ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά για να μην μπορεί να το ενεργοποιήσει. 

Κάνει τη πτήση και όπως φοβόταν καταρρίπτεται από έναν πύραυλο S-75 Dvina. Αφήνει το U 2 να φθάσει στα 20.000 ,το γυρνά ανάποδα με κατάλληλους χειρισμούς αφού πρώτα έχει απορρίψει τη καλύπτρα κι έτσι κατορθώνει να φύγει με το κάθισμα χωρίς να εκραγεί! Οι ανώτεροί του δεν είχαν υπολογίσει αυτή τη λεπτομέρεια!


Ο Πάουερς συλλαμβάνεται και ανακρίνεται.Το χειρότερο για τους Αμερικανούς όμως είναι ότι η τεχνολογία του αεροσκάφους πέρασε στα χέρια των Σοβιετικών.Παρά τη συντριβή το μεγαλύτερο μέρος της κατασκοπευτικής τεχνολογίας του U 2 ,έμεινε άθικτη.

Ο Πάουερς έμεινε στη φυλακή για ένα χρόνο μέχρι που ανταλλάχθηκε με Σοβιετικό κατάσκοπο.

Κρίση των Πυραύλων στη Κούβα


Ένα ακόμη κατασκοπευτικό αεροσκάφος U 2 καταρρίφθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1965,επίσης από Σοβιετικό πύραυλο

1999-Το “αόρατο” F-117 καταρρίπτεται από Σέρβους

Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας το 1999,οι Σέρβοι πετυχαίνουν το ακατόρθωτο. Καταρρίπτουν ένα αμερικανικό “αόρατο” F 117! Η κατάρριψη έγινε μ΄ έναν σοβιετικής σχεδίασης αντιαεροπορικό πύραυλο SA-3.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο παρακολουθώντας Σέρβους να χορεύουν πάνω στα συντρίμμια απέδωσε την κατάρριψη σε τύχη. Ευτυχώς ο πιλότος κατάφερε να εκτιναχθεί. Τα συντρίμια όμως του αεροσκάφους φαίνεται ότι αποδείχτηκαν πάρα πολύ χρήσιμα. Όχι για τους Σέρβους,αλλά για τους Κινέζους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε και το Associated Press (AP),τα συτρίμμια του F 117 κατέληξαν σε κινέζικα χέρια, ίσως και μέσω Ρωσίας.
Στόχος τους να μελετήσουν τα μυστικά της ειδικής επίστρωσης και γενικότερα την τεχνολογία stealth.
Η Κίνα διαψεύδει συστηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς ωστόσο κατόρθωσε να φτιάξει μαχητικό αεροσκάφος με στοιχεία stealth , το J-20 το οποίο παρουσίασαν λίγες ώρες πριν επισκεφτεί το Πεκίνο ο αμερικανός ΥΕΘΑ Ρόμπερτ Γκέϊτς.
Λίγα χρόνια μετά γυρίστηκε και ένα ντοκιμαντέρ που έφερε κοντά τον άνθρωπο που κατέρριψε το F-117 και τον πιλότο του αόρατου αλλά όχι και ανίκητου αεροσκάφους.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου