Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΟΚ στο πρόγραμμα αναδασμού της Ροδόπης



ImageΤο περιφερειακό συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης πριν από περίπου είκοσι μέρες ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα αναδασμού της Ροδόπης που ξεκινά με 40.000 στρέμματα στους οικισμούς Γρατινή, Θρυλόριο, Ανθοχώρι, Ροδίτη και Καλλιθέα.
Το πρόγραμμα  αφορά  που 150.000  στρέμματα στην περιφερειακή ενότητα της Ροδόπης και έχει προοπτική ολοκλήρωσης τα τρία έτη, εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, κατά τη συνεδρίαση του την περασμένη Παρασκευή.
Για τις ανάγκες του συγκεκριμένου προγράμματος θα συνεργαστεί το δημοτικό συμβούλιο με την Περιφέρεια και την Αναπτυξιακή της Ροδόπης με τον προϋπολογισμό της σύμβασης να ανέρχεται στο ποσό των 130.000 ευρώ και να αφορά το ποσό που θα διατεθεί από την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς την Αναπτυξιακή Ροδόπης για τα αντικείμενα που αναλαμβάνει να υλοποιήσει. 
Η Περιφέρεια θα καλύψει το ποσό από τον τακτικό προϋπολογισμό της και συγκεκριμένα από τους ΚΑΠ – ΠΑΜΘ 20%. Ο προϋπολογισμός των 130.000 ευρώ θα διατεθεί στις εργασίες που αναλαμβάνει η Αναπτυξιακή: 1 ψηφιοποίηση: 20% επί του προϋπολογισμού 2. Υποστήριξη στις Εργασίες ποιοτική κατάταξη: ποσοστό 30% επί του προϋπολογισμού 3. Υποστήριξη στις Εργασίες εκκαθάρισης δικαιωμάτων: ποσοστό 50% επί του προϋπολογισμού.
Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης υπογράμμισε πως: «Το πρόγραμμα αναδασμού θα ξεκινήσει σε μία πιλοτική φόρμουλα και αν είναι επιτυχημένο θα συνεχιστεί μ’ αυτό τον τρόπο και στην υπόλοιπη Ροδόπη». Τόνισε δε, πως το κόστος θα καλυφθεί από την Περιφέρεια και ο δήμος δε θα επιβαρυνθεί οικονομικά και εστίασε στη σημασία του προγράμματος για την περιοχή.  Συνεχίζοντας ανέφερε πως ο δήμος θα συνδράμει στην προσπάθεια αυτή με διάθεση προσωπικού για το συντονισμό των εργασιών και την οριοθέτηση των περιοχών, των διοικητικών ορίων των αγροκτημάτων και των οικισμών και την υπόδειξη και επισήμανση των ιδιοκτησιών που ανήκουν κατά κυριότητα στο δήμο.
Από την άλλη πλευρά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημήτρης Κοτσάκης τέθηκε αντίθετος προς την ανάληψη του έργου από την Αναπτυξιακή επισημαίνοντας ότι το έργο θα έπρεπε να αναλάβει κάποιος μελετητής σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Ανέφερε επίσης ότι: «Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και μελετητές του δημοσίου που κάνουν αυτή τη δουλειά και αυτή την περίοδο δεν έχουν να φάνε… Άρα δεν μπορούμε να βγάζουμε από τη μέση ανθρώπους, που έχουν σπουδάσει και έχουν πάρει πτυχία και περιμένουν τέτοιου είδους δουλειές και να αναθέτουμε τη δουλειά σε έναν φορέα παρακάμπτοντας όλους αυτούς τους μηχανικούς».
Ο Γιώργος Πετρίδης απάντησε πως: «καλά έκανε ο κ. Κοτσάκης και στάθηκε εκεί όπως και εγώ ως μελετητής και ως μηχανικός, έχω την ίδια άποψη όσον αφορά τον τρόπο που πρέπει να ανατίθενται και οι μελέτες και τα έργα”, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να ιεραρχούνται τα ζητήματα σε τέτοιου είδους σημαντικά έργα. Τέλος κατέληξε πως: «Από εκεί και πέρα το μείζον σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι αρκετές δεκάδες χιλιάδες στρεμμάτων δημοτών, αγροτών συνδημοτών μας του δήμου Κομοτηνής,  θα αξιοποιηθούν μέσα από αυτό τον αναδασμό. Δεν είχαμε το δικαίωμα να μην υπερψηφίσουμε την προγραμματική σύμβαση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου