Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Η κρίση χτυπά την πόρτα της Τουρκίας;


 


Μπορεί η γειτονική Τουρκία να απολαμβάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ωστόσο επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απηύθυναν προειδοποίηση για την τουρκική οικονομία, και την πιθανότητα ενός «σοκ» λόγω  του υψηλού της ελλείμματος.

Σε προειδοποιητικό τόνο το πρωτοσέλιδο της  τουρκική εφημερίδαε , Hurriyet, αναφέρει πως«την ώρα που που οι ηγέτες της Ευρωζώνης έχουν ξεκινήσει μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες με σκοπό να 'διορθώσουν ή να διαλύσουν' την Ευρώπη, η Τουρκία έλαβε αυστηρές συστάσεις για μια πιθανότητα επέκτασης της κρίσης χρέους».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην Άγκυρα ότι τα πρώτα σημάδια μιας ύφεσης είναι πιθανά στις αρχές του επόμενου έτους.

Η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δια του υπουργού των  Οικονομικών Ζαφέρ Σαγκλαγιάν, ο οποίος προσπάθησε να αναιρέσει τα λεγόμενα του ΔΝΤ, δηλώνοντας πως ο διεθνής οργανισμός θα πρέπει να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του.

Τις απόψεις του ΔΝΤ όμως φαίνεται ότι συμμερίζονται και πολλοί Τούρκοι επιχειρηματίες. Χθές, η τουρκική ομοσπονδία Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, ανέφερε δια στόματος της διευθύντριάς της Ουμίτ Μπογνιέρ πως  «η κρίση στο εξωτερικό μπορεί να μας χτυπήσει την πόρτα ανά πάσα στιγμή».

Πέρυσι, η τουρκική ανάπτυξη ενισχύθηκε από την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.αγγίζοντας τον περασμένο Οκτώβριο το «μαγικό» 7,3% και την αύξηση να είναι η μεγαλύτερη από τον Δεκέμβριο του 2010.http://www.iefimerida.gr

Στο 10% του ΑΕΠ το έλλειμμα τρεχουσών εφέτος στην Τουρκία
Πηγή: Express.gr 

ΓIA «ήπια προσγείωση» της οικονομίας της Τουρκίας προετοίμασε το έδαφος ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μεχμέτ Σίμσεκ, με βάση της αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής.

Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα ανέλθει στο 10% του ΑΕΠ της χώρας το 2011. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα κάτω την ανάπτυξη για την Τουρκία το 2012, καθορίζοντάς την στο 2% μετά το θεαματικό 7,5% του 2011. Η στατιστική υπηρεσία της χώρας TUIK ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 8,6% τον Σεπτέμβριο, έναντι 7,3% του αντίστοιχου μήνα του 2010. Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε σε όλους τους τομείς. Ειδικότερα, η παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε κατά 9,4%, των ορυχείων κατά 8,7% και της μεταποίησης κατά 7%. Στο σύνολό της η ετήσια αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής έχει περιοριστεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Το ΔΝΤ προβλέπει απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Τουρκία-Ανταποκριτής του Balkans.com Business News


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι αναμένεται απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Τουρκία, καθώς οι εισροές κεφαλαίων μειώνονται. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχίες σε συνδυασμό με το ανησυχητικά μεγάλο έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι η ανάπτυξη της χώρας το 2012 θα επιβραδυνθεί στο 2% από το 7,5% που είναι το 2011. Το Ταμείο κάλεσε την Τουρκία να προσαρμόσει τις πολιτικές της, για να εξασφαλίσει μία ήπια οικονομική προσγείωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου